Защо се съсредоточаваме по-добре в co-working пространство, отколкото в офиса

Защо се съсредоточаваме по-добре в co-working пространство, отколкото в офиса
by

Какви са звуците, които най-често ни разсейват по време на работа?
Защо се съсредоточаваме по-добре в обстановка, различна от традиционния офис?
Как можем да работим продуктивно?

Редица проучвания се опитват да отговорят на тези въпроси. Едно от изследванията показва, че основният проблем на служителите в т.нар. „отворени офиси“ е шумът. Не се съсредоточаваме не заради самите звуци, а заради причинителите им.

Интересен е и фактът, че дори някои от повтарящите се звуци могат да допринесат за нашата креативност, стига да не ни се налага да провеждаме разговор, да се фокусираме само върху тях. Според проучването идеалната работна среда дори се нуждае от фонов шум. Ето защо много по-лесно се съсредоточаваме в co-working пространство, отколкото в традиционния офис.

Проучване, публикувано в Journal of Consumer Research, доказва, че нормални нива на шум от околната среда ни помагат да се съсредоточим и да сме продуктивни. Изследователите провели опити с различно ниво на шум сред участниците в проучването, докато решавали тест за креативно мислене. Учените отсели 4 основни групи, а всеки учстник трябвало да попълни Remote Associates Test (популярен тест, който кара участниците в проучването да намерят връзка между несвързани думи).

На групите били пускани фонови звуци с различна сила – от пълна тишина до 85 децибела. Особени разлики не се открили, но участниците, които били подложени на шум с честота 70 децибела (нивото се равнява на звук от провеждане на разговори в непосредствена близост) се представили най-добре. Изненадващо е, че работим еднакво добре при пълна тишина и при висок шум от 85 децибела (равнява се на звука от мотор на малък мотоциклет).

Проучването показва най-добри резултати при работа с фонов шум от 70 децибела. Така се създават оптимални условия за креативно мислене, защото страничните звуци ни помагат да се съсредоточим и да мислим абстрактно.

Защо тогава се разсейваме в отворения офис? Според изследванията шушукането между колегите и звукът от копирната машина би трябвало да ни помагат да работим ползотворно. Всъщност тези звуци ни интересуват. Искаме да разберем за какво си говорят на съседното бюро и да се включим в обсъждането. Ето защо едни от най-добрите места, където можем да се съсредоточим изцяло върху задачите си са co-working пространствата, тъй като по-рядко работата ни бива прекъсвана.

По мотиви от: Hbr.org

Замисляли ли сте се как би се повишила продуктивността ви и тази на целия екип, ако работите не просто от co-working място, а от модерно пространство сред природата? В co-mad сте заобиколени единствено от звуците и красотата на Рила планина. По този начин се съсредоточавате оптимално, а благодарение на възможността за co-living, можете да се отдадете и на спокойна почивка след ползотворната работа.

Оставете контактите си, за да разберете подробности относно престоя в co-mad:

 

Share