В co-working & co-living пространства се трупа социален капитал

В co-working & co-living пространства се трупа социален капитал
by

През 1995 г. група инженери от Берлин се събрали в споделено пространство, за да работят заедно, да обменят знания и социален капитал. Тогава C-base е било хакерско свърталище, чиито обитатели се възползвали от възможността да взаимодействат в съвместно пространство. Често C-base се възприема и като първия co-working спейс.

20 години по-късно споделените работни пространства стават изключително популярни и влияят на начина, по който служителите работят и компаниите мотивират кадрите си. Днес, избралите co-working и co-living-а са не само фрийлансъри и дигитални номади, но и екипи от специалисти в различни сфери, които търсят подходящо място за реализиране на проекти. Така споделените пространства заместват традиционните офиси като средища за развиване на социален капитал.

Co-working пространствата променя начина, по който професионалистите взаимодействат

Дигиталните технологии вече са от ключово значение за развитието на всеки бизнес, а начините за нетуъркинг са разнообразни.  Co-wokring и co-living пространствата предоставят лично пространство на специалисти от всички възрасти и сфери, а едновременно с това им дават възможност да установят нови контакти, да обменят опит и идеи. Така тези места стимулират непринудения нетуъркинг.

Co-working-ът популяризира споделените пространства

Не всяка компания е отворена към преместване на традиционния офис в co-working пространство. Но почти всяка организация се стреми да обособи общи социални места, където колегите да взаимодействат като конферентни зали, столова, кухни и т.н. По този начин се спестяват част от разходите за големи кабинети, а служителите имат повече възможност да взаимодействат лице в лице.

В co-working и co-living пространствата членовете на екипа установяват различни връзки с останалите, защото са в нова, независима и спокойна среда. Това води до по-успешна съвместна работа.

Co-working и co-living-ът ни помага да се социализираме лесно

Съвместните пространства за работа и живеене не просто стимулират естествения нетуъркинг. Те ни карат да бъдем по-социални и да се сработваме по-лесно. По този начин трупаме социален капитал – обогатяваме опита си във взаимодействието с останалите чрез нашите лични и професионални контакти и отношения. Болшинството от милениумите предпочита споделените пространство, а HR специалистите разчитат на co-living и co-living местата за развиване на човешкия потенциал в компанията и повишаване на продуктивността при съвместна работа.

Независимо дали можете да работите от някой плаж или се трудите в офиса от 9 до 17 ч., новите възможности, които co-working и co-living пространствата ще повлияят върху начина, по който взаимодействате с колегите.

Източник: Techspective.net

Подобрете работата на екипите си, направлявайте техния социален капитал!

Посредством социалния капитал успешните мениджъри изграждат силни и полезни връзки вътре в компанията. Това предполага доброто функциониране на отделните звена в работния процес. Особено в големите организации, е критично важно да намирате време, начини и ресурси, за да запознавате и свързвате колегите от различни отдели. Един от начините да взаимодействат помежду си е като сменят обстановката и имат повече свобода на организиране на работното си време. Чудите се къде може да се случи това?

Оставете контактите си и експерт от co-working и co-living пространството на co-mad ще се свърже с вас с конкретно предложение:

Share