ИТ таланти предпочитат дистанционна работа

ИТ таланти предпочитат дистанционна работа
by

По мотиви от: Venturebeat.com

Навсякъде по света, както и у нас, има недостиг на ИТ специалисти, а войната за назначаването им обхваща всички похвати за привличане на таланти. Разрастващите се компании осъзнават, че тези професионалисти са от особено значение за конкурентноспособността им и за задоволяване нуждите на клиентите.

Няколко основни фактора предопределят масовото търсене на ИТ специалисти:

  • В някои технологични професии се наблюдава нулева безработица, а като цяло в ИТ сектора заетостта достига исторически върхове
  • Заплатите в сектора достигат изключително високи нива
  • Наблюдава се небивал интерес към търсене на алтернативни на традиционния офис пространства, където могат да работят и ИТ кадри

Тези фактори предзадават и основния въпрос: Как в тази ситуация се привличат таланти в сферата на ИТ? Отговорът е: Чрез възможност за дистанционна работа.

Скорошно проучване на Deloitte показва, че 64% от милениумите работят дистанционно, което е с 43% повече от броят им за изминалата година (21%). Болшинството от следващото поколение, т.нар. Gen Z, което винаги е живяло с интернет, няма да приеме оферта за работа, ако тя не дава възможност за изпълняване на задълженията извън офис.

Най-успешните компании знаят, че за да привлекат и задържат най-добрите специалисти, трябва да им предложат отлични условия. От огромно значение е гъвкавостта в работния процес. Възможността за дистанционна работа се изразява по различен начин във всяка една компания. В някои фирми мениджърите се съсредоточават върху привличане на таланти, независимо в кое кътче на земята те се намират. Обикновено това са виртуални организации, които използват печеливши нови методи за работа.

Критиците на виртуалните компании твърдят, че комуникацията лице-в-лице е изключително важна за продуктивността на служителите. Взаимодействието, под всякаква форма, е от особено значение за постигане на оптимални резултати. То може да бъде постигнато и виртуално. Съществуват множество приложения като Zoom, Hangouts, Slack, които позволяват непрестанен обмен на идеи и мнения между екипа.

В някои дигитални компании, за разлика от традиционните такива, които имат ден за работа от вкъщи, съществува т.нар. ден за работа от работата. Тоест приблизително един път в седмицата служителите посещават co-working и co-living пространства, за да взаимодействат „на живо“, провеждайки оперативни срещи.

Независимо какъв е видът на компанията, тя трябва да бъде „в час“ със стремежите на талантите и начина им на живот, за да може да ги привлече. Възможността за дистанционна работа, съчетана с използване на начините за онлайн комуникация и постоянна връзка с екипа са ключови фактори за спечелване на качествени кадри. Дори и във виртуалните фирми, обаче не трябва да се пренебрегват и срещите лице-в-лице в подходящо за целта пространство.

Управлявате виртуална компания и се нуждаете от вдъхновяващо място, където да съберете целия екип? Co-mad е co-working и co-living пространството, което търсите! Мястото е предпочитано от ИТ специалисти, мениджърски екипи и маркетинг отдели, защото е разположено сред спокойствието на планина Рила, само на час от София, а и предоставя всички удобства на модерния офис. Оставете контактите си и ще се свържем с вас за подробности относно настаняването ви!

 

Share