Ако сте запознати с тенденциите на пазара на недвижими имоти, ще изберете co-living-a, част 1

Ако сте запознати с тенденциите на пазара на недвижими имоти, ще изберете co-living-a, част 1

Имате частен бизнес, който от скоро развивате или сте готови да създадете startup? Следите най-новите тенденции на пазара на недвижими имоти и искате да създадете най-благоприятната работна атмосфера за своите служители? Co-living моделът отговаря на желанията на съвременния бизнес. Споделените пространства за работа и живот са революционно решение, което преобразява познатите схеми при наемане на офиси и квартири. А с това променя и начина, по който хората взаимодействат…

Мислите, че комуните са били модерни само през 60-те? Грешите!

Модерните общности също се обединяват в комуни, които не изглеждат като тези през 60-те години, но носят същите ценности. Ето защо co-living-ът отговаря на изискванията на съвременния човек към удобство, икономичност и продуктивност. Постепенно жилищата, построени във Викториански стил се превръщат в места с няколко стаи, които могат да се наемат отделно. Така се врати отваря нов феномен на пазара на недвижими имоти – място, където хора със сходни интереси споделят отговорности без да са обвързани с дългосрочни договори за наем.

Посредством co-living-а, млади предприемачи наемат апартаменти в продължение на месеци без да се обвързват с дългосрочни договори, характерни за пазара на недвижими имоти. Освен това, моделът позволява бързи промени и предлага гъвкави схеми за пребиваване.

Как co-living-ът промени пазара на недвижими имоти в САЩ…

Co-living вълната постепенно заля Ню Йорк, Сиатъл, Вашингтон, Сан Франциско. Големите компании като WeWork, които в началото съсредоточават бизнеса си в co-working-a, бързо се ориентират към новите тенденции и основават пространства, в които хората споделят не само работна среда. Те не само работят, те живеят заедно. WeWork, която наскоро беше оценена на 10 милиарда долара, основава WeLive – co-living модел, който светкавично се налага в САЩ.

Друг пример за успешен co-living бизнес е Common, които разширяват бизнеса си и се обединяват с други подобни пространства. Основателите на Common залагат на дългосрочна принадлежност към мястото. Стимулират хората да останат за по-дълго и да се установят дори за повече от година в co-living-a.

Нови компании, които се ориентират към co-living търсят незастроени терени, които да разработят специално за нуждите на co-living общностите.

Разклащат ли се основите на пазара на недвижими имоти? 3 фактора, които променят устойчивостта му.

От индустриалната революция насам бизнесът с недвижими имоти запазва стабилността си… До настъпването на пост дигиталната ера. Социално икономическите процеси предизвикват няколко основни фактори, които водят до промяна във функционирането на пазара на недвижими имоти.

  • Мобилността на милениумите

Специалисти от всякакви области предпочитат да могат да изпълняват дейността си мобилно и да обикалят по целия свят. Затова и ценностите относно създаване и закупуване на собствено жилище губят значимостта си.

  • Изолацията достига рекордни равнища

Развитият индивидуализъм в западните общества дава своите плодове. Изолираността на индивида достига своя връх и той все повече се стреми да „излезе от черупката си“ и да взаимодейства пряко със себеподобни. Предпочита да живее в комуна – следователно стреми се към стесняване на частното си пространство.

  • Масово разочарование от застрояването на градски зелени зони

Правителствата в САЩ и Западна Европа въвеждат все по-високи такси за застрояване на определени зони. Глобализацията доведе до урбанизиране на природни местности, а пространство за ново строителство в големите развити градове няма.

Това са само няколко от социо-икономическите феномени, които предполагат търсенето на различен модел от досега съществуващите на „неразклатимия“ пазар на недвижими имоти.

Източници: Huffingtonpost.com и Blog.propsy.com.

Какви са перспективите в България и защо все повече местни предприемачи и стартъпи избират co-living-a? Колко са пространствата за съвместна работа и живеене в страната? Какво мислят българските експерти в сферата на недвижимите имоти за навлизането на новия модел на пазара?

Co-mad ще отговори на въпросите ви във втората част на темата „Ако сте запознати с тенденциите на пазара на недвижими имоти, ще изберете co-living-a“. Следете блога ни.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *