Прегарянето и умората на работното място убиват продуктивността

Прегарянето и умората на работното място убиват продуктивността

Не само лаптопите прегряват. Хората пред мониторите също са застрашени от „бърнаут“ (burnout) синдрома в следствие на преумора от интензивен физически и умствен труд. Прегарянето от своя страна води до намаляване на продуктивността и влошаване на качеството на свършената работа.

Разберете повече относно синдрома и как можете да го избегнете.

Как да разберете дали сте подложени на прегаряне?

Основните виновници за прегарянето са еднообразието, преумората и стресът. Симптомите на бърнаут-а са емоционални и физически. При прегаряне, човек е апатичен, не изпитва удоволствие, склонен е към депресивни състояния. Освен това бърнаутът може да се изрази в често боледуване и отсъствие от работа, развиване на гастрит и язва, проблеми с кръвното налягане и т.н.

Можете да направите бърз тест, за да разберете дали сте застрашени от прегаряне. Отговорете с да или не на следните твърдения:

1. Усещам тялото си изтощено.
2. Изпитвам умствено натоварване.
3. Често губя концентрация на работното място.
4. Мисля, че мога да постигна по-добри резултати.
5. Напрежението в работата ми е голямо.
6. Не ми остава време за всички служебни задачи.
7. Смятам, че задълженията ми на работното място са прекалено много.
8. Прекалено съм уморен след работа, за да изляза навън със семейството ми.
9. Не съм удовлетворен от задачите, които трябва да извършвам ежедневно.
10. Често изпитвам гняв без сериозна причина.

Ако отговорите на 5 или повече въпроса положително, то вие сте подложени на синдрома бърнаут.

Кои са застрашени от прегаряне?

Прегарянето се среща в почти всички професии, особено в тези, които са свързани с прекарване на повечето от работните часове в офис пространство. Застрашени са и работещите в сферата на здравеопазването, образованието, авиацията, но и тези, които се занимават с административни дейности, системна поддръжка и ИТ. При пренатоварване с изброените дейности, служителите изпитват отвращение, страх и отчаяние.

Какви мерки да се предприемат против прегаряне?

Бърнаутът води до отчаяние и обезчувствяване, което се пренася върху продуктивността на служителя и качеството на резултатите, които той постига. Ако забележите симптоми на прегаряне у някои у служителите или у себе си, от изключителна важност е да вземете мерки за предотвратяване на причините възможно най-бързо.

Психолозите и HR специалистите препоръчват смяна на работната среда и бягство от рутината на офиса. Организирането на тиймбилдинги и работни сесии в coworking и coliving пространство сред природата не само лекуват прегарянето. Системното отдалечаване от натовареното ежедневие в големия град, пренасянето на работния процес на спокойно място, предотвратяват появата на бърнаута.

Погрижете се за служителите си и повишете продуктивността им. Изберете най-подходящия вариант и време за coworking и coliving преживяване сред природата и посетете co-mad. Свържете се нас на тел.: +359 999 009 006.

Share