Относно тенденцията отворен офис и непрозрачната идея за ползотворна работа

Относно тенденцията отворен офис и непрозрачната идея за ползотворна работа
by

Още преди няколко години редица водещи световни компании въведоха работния модел отворен офис. Но концепцията му поставя служителите пред предизвикателството да нямат никакво лично пространство… И да се чувстват сякаш шефът ги е съблякъл чисто голи, без възможност да се скрият 8 часа.

Отворен офис

Въпреки че всеки отворен офис изглежда по-просторен, а хората в него са по-близо, този тип работно място крие и своите недостатъци. Основният проблем на служителите е липсата на лично пространство.

А отсъствието на място за уединение не означава непременно прекратяване на „скатаването“ от трудовите задължения. Напротив, води до трудно съсредоточаване върху работата и допълнителен стрес. Ситуиран в отворен офис, служителят се чувства непрестанно наблюдаван от ръководители и колеги. Опознаването на околните може да е по-лесно, но всички викове, въртене и смехове водят до постоянна разсеяност.

Негативните следствия от въвеждането на отворени офис пространства
отворен офис

Независимо от негативните следствия от въвеждането на отворени офис пространства, те продължават да са предпочитан модел в САЩ. Там 70% от офисите разполагат със символични прегради или изобщо нямат такива. Моделът отворен офис се използва от гиганти като Google, eBay, Yahoo и American Express. Марк Зукърбърг, изпълнителният директор на Facebook, нае архитекта Франк Гери, за да направи дизайн на най-големия отворен офис в света. В него се помещават приблизително 3 000 инженери.

Не само прозрачността на отношенията и саморегулацията при липса на лично пространство продължават да популяризират отворените работни пространства. Основателна причина за въвеждането на отворените офиси е и максимизирането на пространството в сградата. Така се ограничават разходите за компанията.

Работодателите обаче все още се заблуждават, че всеки отворен офис води до повишена продуктивност. Редица изследвания показват, че повечето служители в отворени офис пространства по-трудно се съсредоточават, което води и до по-слабо представяне в работата им.

Изследване
отворен офис

Около 50% от изследваните служители в отворен офис заявяват, че страничните шумове и липсата на лично пространство е значителен проблем за тях. Повече от 30% пък се оплакват от отсъствие на визуална преграда.

Едновременно с това лесната комуникация се посочва като такава не само в отворените офис пространства, но и в каквато и да е друга работна обстановка. Интересен и фактът, че работещите в отделени офиси най-рядко идентифицират като проблемна способността си да общуват с колегите.

Анализът на подобни изследвания показват, че ползите от изграждането на близост с колегите посредством отворен офис, просто маскират негативния ефект върху производителността на труда. От друга страна усещането за уединение и свобода на изпълнение на задачите значително подобрява представянето. А това е възможно при пребиваване в coworking и coliving  пространство.
отворен офис

За да направят модела на отворените офиси успешен, работодателите трябва да разнообразяват ежедневната обстановка на служителите. Решението е във възприемане и въвеждане на гъвкави нови методи за задържане на персонал. Например предоставяне на възможност за работа от вкъщи или от изнесен офис сред природата. Периодично изпращане на няколко ключови служители в coworking и coliving пространства като Co-mad би оказало благотворен ефект върху продуктивността им.

Всеки има нужда от почивка от шумния отворен офис и място, където може да се концентрира напълно. А какво по-добро от това отвореният офис да се замени с отворените хоризонти на природата, вдъхващи спокойствие и уединение?

Co-mad Coworking & Coliving
info@co-mad.com
tel.: +359 999 009 006

Share