Ефективната работа в екип се върши от личности, а не от специалисти

Ефективната работа в екип се върши от личности, а не от специалисти
by

За да е екипът успешен, той трябва да е съставен от хора със сходни характери, а не с близки компетенции

През 2016 г. Google официално обяви, че тайните компоненти на перфектната работа в екип вече са известни. След години провеждане и проучване на интервюта сред повече от 100 групи се установи, че ефективната работа в екип се постига при сходни нива на емоционална интелигентност и непрекъсната комуникация между членовете му. Тоест достатъчно е участниците в групата да са мили и да искат да се включат, за да бъде екипът успешен.

Google: Работа в екип!

 

Изследванията на Google показват, че за резултатите от работата в екип допринася характерът на всеки един от участниците. Според това що за птица е човекът се определя:

  • Неговата роля в отбора
  • Как взаимодейства с останалите
  • Какви ценности налага в екипа

Проучване сред 133 групи във фабрика установи, че работа в екип е ползотворна при сходство между чувствителността, любопитството и емоционалната стабилност. По-ефективните екипи били съставени от хладнокръвни, любознателни и алтруистични хора. И това изследване ясно показва, че личностните характеристики, а не толкова техническите умения, са важни при комуникацията в работните екипи и съответно определят крайния резултат.  Дори симулациите, през които астронавтите преминават доказват, че различните клики се сформират на ниво ценности и разбирателство, а не на база на сходни компетенции.

работа в екип

Всяка работа в екип трябва да се възприема в два основни аспекта. Единият е свързан с техническите умения на човека, а другият – с психологическата му роля в общността. Много компании допускат грешката да сформират екипи на база на компетенциите на служителите, а не спрямо тяхната индивидуалност. Така крайният резултат е разочароващ, а организациите губят време и ресурс. Например във футболен отбор, сформиран от професионалисти, може да няма психологично сходство, което да води до загуби на отбора.

Защо работа в екип?

работа в екип

За успешната работа в екип е необходим баланс между личностните характеристики на членовете му. Трябва да има представители на всеки от изброените типажи:

  • Ориентирани към резултата – характерна черта за хората, които организират работата и поемат отговорност. Те са уверени, компетентни и енергични.
  • Изграждащи взаимовръзки – това са хората, които изграждат контакти лесно и се фокусират върху чувствата на другите. Те са дружелюбни, дипломатични и отзивчиви.
  • Последователни и спазващи правилата – характерно за индивиди, които обръщат внимание на детайлите и процесите. Често са добре организирани, съвестни и на тях може да се разчита.
  • Иновативни и пробивни – тези хора се съсредоточават и търсят нови подходи към разрешаването на проблемите. Индивидите, притежаващи тези качества имат развито въображение, вродено любопитство и са отворени към нови преживявания.
  • Прагматични – това са хора практици, емоционално стабилни и здравомислещи.

работа в екип

Балансираното присъствие на индивиди с изброените качества е сигурен признак за успех на всяка работа в екип. Всичко зависи от комбинативността на групата. Отсъствието на даден тип хора може да обрече проекта на неуспех.

Има лесен и ползотворен начин, по който бързо могат да се разберат личностните характеристики на членовете на екипа. При изнесени от офиса срещи и тиймбилдинги сред природата всеки един от служителите може да покаже, както компетенциите си, така и различни черти от характера си.

Доведете целия отбор в Co-mad и нека успешната работа в екип започне веднага! Подробности за пакетните ни услуги, можете да откриете тук.

Co-mad Coworking & Coliving
info@co-mad.com
tel.: +359 999 009 006

 

Share