Надя Маринова, организатор на #NEXT DIFI 2017: Идеята на co-mad е интересна и навременна

Надя Маринова, организатор на #NEXT DIFI 2017: Идеята на co-mad е интересна и навременна
by

 

Маркетинг мениджърът ни Тодор Васев беше един от лекторите на форума за иновации в сферата на финансите и технологиите #NEXT DIFI 2017. По време на представянето на идеята зад първото co-working и co-living пространство в България – co-mad, Тодор накара присъстващите да повярват, че традиционният офис не е предпоставка за ползотворно изпълнени задачи. Напротив – работата сред природата, извън забързания ритъм на големия град, дава на всеки един член от екипа вдъхновение, спокойствие и свобода да управлява сам времето си. Модерната алтернатива на изнесения офис отдавна е позната в страната, но възможността за съчетаването й с co-living пространство, прави co-mad предпочитано място за екипи, които търсят трайно подобряване на резултатите от работата си.

 

[metaslider id=2317]

 

Маркетинг мениджърът ни представи co-mad по време #NEXT DIFI 2017 по покана на главния организатор на събитието Надя Маринова. Използвахме случая, за да я попитаме какви са резултатите от проведения форум и какво можем да очакваме от събитието през 2018 г.

 

Надя Маринова

Преди всичко благодарим, че бяхме част от събитие, което събира професионалисти и иноватори в сферата на дигиталните технологии и финансовия сектор. Организирате NEXT DIFI за втора поредна година, какви са равносметките след изданието за 2017 г.? Какви промени се забелязват при технологичните иновации и финансовите услуги? Ще се проведе ли събитието и през 2018 г.?

Надя Маринова: Разбира се, че ще има издание 2018 г. #NEXT DIFI 2017 ни показа, че темите са важни и интересни. Вярвам, че публиката ще очаква развитието на финансовата дигитализация и през следващата година. Спрямо миналата година посрещнахме и повече гости, и повече говорители.
Радвам се на нарасналия интерес. В това издание имахме удоволствието да чуем много силни презентатори, които специално дойдоха в България за събитието и разкриха визионерски какво следва във финансовия сектор напред. Истинско удоволствие беше да посрещнем Ноеми Пап от Европейската банкова федерация, както и Карел Крейчи от Демика. И двамата се включиха силно в #NEXT DIFI 2017 и разкриха какво можем да очакваме в бъдеще. Най-общо налагането на нови регулации в сектора се очаква да доведе до известно успокояване на тревогите по отношение на сигурността, но в същото време се надяваме да се запазят отворени вратите за иновациите и новите дигитални решения.

Трудно ли е да се организират подобни събития в България?

Не бих могла да кажа, че е лесно, но всяко събитие, което b2b Media организира е с желание и страст и това води до успешни реализации. Целта ни винаги е да поднесем много силно съдържание и вярваме, че публиката го оценява. Виждаме, че дискусиите по време на събитията ни се получават на високо ниво и провокират интерес, а това е наистина удовлетворяващо. Конкуренцията в сегмента на бизнес събитията е много голяма и ни налага да сме оригинални и безпогрешни в избора на теми, гости, презентации, дискусии – иначе бързо ще бъдем пренебрегнати от аудиторията. Освен това, още при подготовката на годишния ни календар, следим дали концепциите за събитията, които избираме, са наистина модерни, адекватни и според горещите теми на бизнес общностите.

Каква беше публиката на #NEXT DIFI 2017? Представители от кои сфери присъстваха на събитието? Имате ли обратна връзка от тях?

Имаше представители на банковия сектор, финтех компании, на ИТ бранша, на стартъп общността, на застрахователния сектор, на консултантския бизнес, инвеститори и дори студенти. Обратната връзка е положителна и се радвам, че почти всеки е успял да намери своята тема и да получи отговори на редица въпроси. По време на дискусиите имаше възможност свободно да се задават въпроси към гост-говорителите и мнозина се възползваха, за да получат отговори. Един от най-ценните моменти на фоурма е времето за нетуъркинг и нови контакти, за представяне на идеи и за установяване на бизнес контакти. Винаги се стараем да предоставим няколко паузи за подобни разговори и запознанства и посетителите могат да се възползват максимално от тях.

След като Маркетинг мениджърът ни Тодор Васев представи възможностите на първото co-working и co-living пространство в България – co-mad, смятате ли че този бизнес ще се разраства и в България?

Мисля, че тази сфера е интензивна и все още търпи навлизането на нови играчи. Хората все повече търсят разнообразието в работата и затова сме свидетели на така нареченото номадство, на изнесените офиси, работа на открито, нестандартни места за реализиране на работни проекти и т.н. Намирам идеята на co-mad за много интересна и навременна. Всеки, който иска да поработи във вдъхновяваща обстановка, има къде да го направи и съм сигурна, че все повече компании, пък и хора със свободни професии, ще се възползват и ще ви посетят. Да избягаш сред природата и там да довършиш проекта си или просто да отметнеш служебните задачи сред красотата на co-mad е страхотна възможност. Препоръчвам на всеки, който изпитва отегчение или умора от работата, да побърза и да се възползва от това красиво място, което е и на достъпна цена.

 

 

Кои бяха акцентите в презентацията, които ви направиха най-силно впечатление?

Аз се радвам като цяло, че co-mad съществува, че има такова място, каквото вероятно сме виждали някъде в чужбина, но в България определено липсваше. Мястото изглежда красиво, тихо, успокояващо и нека да не подценяваме факта, че е достъпно.

Според вас какви са ползите от работа на екипи от co-living и co-working пространство сред природата?

Често се говори за ефекта „бърнаут“ и това не е някаква модерна терминология, измислена да ни разнообрази речника ни, а е реален проблем на работещите хора, които затрупани от задачи и пристискани от срокове в задушните офиси в един момент започват да се чувстват на ръба. После какво се случва – или напускат въпреки, че като цяло харесват работата си или минават на медикаменти, което не е най-добрият вариант. Решението не е толкова сложно. Решението се крие на първо място в това мениджърите, пък и служителите сами да преценяват добре силите си, но също така вече имат и допълнителна възможност: могат да изнесат своята работа на място, което им носи спокойствие и чисто ново усещане. Вярвам, че всички сме убедени в едно – трябва да се възползваме от всяка възможност, за да направим работата удоволствие.

Какво смятате за идеята за провеждане на следващото издание на #NEXT DIFI в co-living и co-working пространство? Какви са условията, на които мястото трябва да отговаря, за да може там да се проведе подобен форум?

Важно е да има капацитета и оборудването, за да се проведе едно подобно събитие и всичко е възможно. Ние винаги сме отворени към нестандартните идеи, които биха донесли добавена стойност на форумите, които реализираме.

Благодарим на Надя Маринова за интервюто и очакваме с интерес #NEXT DIFI 2018 г. А дотогава, разберете как работата на екипа ви ще се превърне в удоволствие като оставите контактите си, за да може експерт от co-mad да се свърже с вас:

Share