Скучно ви е на работа? Страдате от синдрома boreout!

Скучно ви е на работа? Страдате от синдрома boreout!

Вече посочихме признаците за пренатоварване на работното място или т.нар. burnout. Време е да обърнем внимание и на друг широко разпространен синдром сред служителите в офиса – отегчението от задачите или т.нар. boreout.

Мащабно швейцарско проучване, проведено сред над 480 специалиста, сочи че 80% от респондентите са отегчени от задачите на работното място. Всички те страдат от еднакъв синдром – boreout. Той може да се развие в две направления – при многократно повтаряне на скучни действия или при липса на достатъчно заетост на работното място. В последния случай служителите се измъчват от безделието си и се чудят с какво да уплътнят часовете до края на деня.

В книгата си Diagnose Boreout, шведите Peter Werder и Philippe Rothlin обясняват основните причини за появата на широко разпространения синдром – неподходяща работа или неподходящо място.

Липсата на мотивация, рутината в офиса, нежеланието за развитие най-често водят до boreout. Симптомите наподобяват тези при burnout-а – служителят чувства силна умора и постоянното физическо и емоционално изтощение. Това са ефекти, както на високо напрежение заради кратки срокове и натоварване с множество задачи, така и при липса на такива или повтаряне на едни и същи действия в офиса. Рутината на работното място може да се отключи редица заболявания – шум в ушите, световъртеж, причерняване, сърцебиене, главоболие, депресия и безсъние.

Сами можете да прецените дали страдате от burnout като си зададете следните въпроси:

  1. Занимавате ли се често със странични дейности на работното място?
  2. Чувствате ли, че работата ви е неоценена?
  3. Често ли се преструвате, че работите, когато нямате задачи?
  4. Може ли да свършите задълженията си по-бързо, отколкото го правите?
  5. Има ли дейности сред задачите ви, които постоянно се повтарят?
  6. Изпитвате ли умора вечер, дори денят да не е бил толкова напрегнат?
  7. Намирате ли, работата си за безсмислена?
  8. Изпращате ли лични съобщения до колегите си в работно време?Ако отговорите на повече от четири въпроса положително, то тогава най-вероятно страдате от синдрома boreout. Но и срещу тази “болест“ има лек.

Опитните мениджъри и ръководители на екипи следят развитието на колегите и намират начини да подобрят работния процес. Тъй като дигиталните технологии дават по-голяма свобода за изпълнение на задачите дистанционно, вече се използват различни способи за избягване на рутината и промяна на работната среда.

Доказан метод за повишаване мотивацията на екипа е „изнасяне на офиса“ сред природата, в нова, спокойна обстановка, далече от забързаното ежедневие на големия град. Такъв „оазис“ е co-mad – първото co-working и co-living пространство в България.

Co-mad се намира в село Железница, до Благоевград, само на час път с кола от София. До момента co-working и co-living пространството е посетено от екипите на специалисти в различни сфери – IT, маркетинг, графичен дизайн, криейтив и др. След проследяване на обратна връзка от посетилите co-mad, мениджърите установяват, че продуктивността на служителите се е повишила в следствие на мотивацията, до която промяната на работната среда води.

Избегнете „чумите на века“ в работната сфера – burnout-а и boreout-а, запазете co-mad за целия екип сега! Обадете ни се на тел.: +359 999 009 006 или попълните нашата форма за контакт, за да се свържем с вас:

 

 

Share