Неизбежното преминаване към гъвкаво работно време

Неизбежното преминаване към гъвкаво работно време

Според Robert Frost “Свободата се основава на смелостта“

източник: Salesrain.com

Всеки лидер се нуждае от доза кураж, за да даде свобода на подчинените си да постигнат общите цели по най-удобния за тях начин. И дори този ход да е печеливш, определянето на точни граници си остава предизвикателство. В работата тази свобода се изразява в гъвкаво работно време, във възможността служителят да изпълнява задълженията си не само във времевия диапазон между 9 и 17 ч. и от офиса. Това означава, че той може да работи от вкъщи, по време на не фиксирани ваканции и да прилага различни идейни подходи при реализирането на възложените му задачи.

През последните няколко години този метод на работа вече не е табу, напротив – практикува се все по-често. Масово служители се отдръпват от традиционния модел на работа по 8 часа през делничните дни в офис. Новите похвати за изпълняване на служебните задължения, като например гъвкаво работно време и трансформация на работното пространство, набират популярност. Постепенно се наблюдава промяна, която ще е масова практика в обозримото близко бъдеще.

Статистика

Миналата година глобално се забеляза тенденция за повишаване броя на служителите, които работят дистанционно. В Индия 53% от работниците предпочитат да работят от вкъщи. Данни за САЩ сочат, че 38% от служителите могат да работят от дома си поне веднъж седмично.

Що се отнася до Великобритания, хората, работещи от вкъщи са се увеличили от 800 000 до над 4 милиона, а около 1.8 милиона изпълняват задачите си и от дома си, и от офиса. В развиващите се страни между 10 и 20% от мениджърите работят дистанционно.

Частни компании и дори държавни институции също залагат на гъвкаво работно време и дистанционна работа. В Саудитска Арабия 500 компании предоставят възможност на служителите да работят дистанционно. Японският гигант Toyota обяви, че ще позволи на 1/3 от служителите си да работят извън офиса. В Турция също се обръщат към новия модел, стига да не пречи на крайния резултат в работата.

Цифрите сочат не само за устойчива, но и нарастваща тенденция към дистанционна работа и гъвкаво работно време.

Зад статистиката

Традиционната идеология за спазването на стриктни работни часове и място умира, докато търсенето на алтернативни пространства нараства. Така, през 2012 г., се ражда новия тип офис, наречен co-working.

Co-working пространствата от 2012 г. насам са нараснали с 61% и са навсякъде по света. Според Global Co-working Survey до края на 2017 г. повече от 1.2 милиона хора по целия свят ще работят в co-working места.

Отворените офиси целят служителите да се чувстват като у дома си, да могат да пият от любимото си кафе в удобен стол, докато разполагат с всички модерни удобства, които дигиталните технологии предлагат. Co-working местата дават повече свобода от традиционния офис и едновременно с това изграждат отворена общност, която обменя идеи.

Гъвкаво работно време в co-mad

Елате с целия екип в co-working и co-living спейса на co-mad, за да следвате новите тенденции в бизнеса. Тук ще се убедите, че най-добрите и бързи резултати се получават при дистанционна работа в ергономично пространство сред спокойствието на природата. Офис частта е на разположение 24/7, а благодарение на надеждния интернет и удобствата, които предоставяме, можете да работите и от градината или терасата.

Разгледайте специалните ни предложения и се възползвайте от отстъпка от 10% до края на месец август. Оставете контактите си и ще се свържем с вас.

Share