Coworking: История от 1999 г. до днес

Coworking: История от 1999 г. до днес

Редица взаимодействия и процеси в заобикалящия ни свят са довели до възникването на т.нар. coworking. Като едно от най-успешните места, които съчетава споделения начин на работа и живеене в България, co-mad отбелязва няколко ключови дати и събития, които оказват влияние на развитието на co-working и co-living идеите по света и у нас.

Ето и историята на coworking-a на кратко в години и случки:

1999 г.

Понятието “coworking” е употребено за първи път от Bernie DeKoven. Чрез него той обяснява съвместната работа, която изисква използването на компютър и съвременни технологии.

2005-2006 г.

Историята на coworking-a преминава през забележителен етап, когато Brad Neuberg отваря своята Hat Factory в San Francisco. Международният ден на споделите работни пространства (9 август) е свързан именно с отварянето на първото такова (Citizen Space) през 2006 г.

  • Brad Neuberg използва термина “coworking”, за да опише пространство, където независими, специалисти се събират, за да работят и споделят обща творческа среда.
  • Noel Hidalgo и Beka Economopoulos откриват първото coworking пространство в New York.
  • Coworking мястото Jelly в New York привлича вниманието на медиите и популяризира споделения начин на работа по целия свят.

2007-2008 г.

През този период от историята на co-working-а, съвместните места за работа в целия свят вече достигат до 160. Оттогава до 2013 г. пространствата удвояват бройката си всяка година като те стават все по-удобни, а някои от тях (както co-mad) започват да предлагат и възможност за co-living и/или акомодация за деца и домашни любимци.

От 2008 г. водят и началото си и много вериги coworking пространства, които предоставят отстъпки. Почти във всички големи градове в САЩ и Европа има coworking общности, а феноменът започва да се дискутира публично. Провеждат се множество срещи на тази тематика.

2009-2010 г. 

През 2009 г. се състои първата Global Coworking Unconference Conference, както и се публикува първата книга на co-working тематика: I’m Outta Here.

Година по-късно вече официално се признава 9 август за International Coworking Day и се създава домейн за всеки, който се възползва от съвременния начин на работа – coworking.com. Същата година става факт и първото онлайн списание, посветено на споделените пространства – Deskmag.

2011-2012 г.

Главоломното развитие на историята на coworking-a продължава. Споделените пространства за работа по света са повече от 2 000. В Берлин се състои и първата за Европа среща между ветераните в бранша и заинтересованите от coworking-a – Coworking Europe.

От 2011 г. води и началото си т.нар. Worldwide Jelly Week, която поощрява coworking движенията по целия свят.

През 2012 г. се създава League of Extraordinary Coworking Spaces, която обединява всички споделени пространства за coworking в САЩ, както и Denver Coworking Alliance – сдружение на бизнесмените в сферата в Денвър. Тогава се основава и Open Coworking – организация, която промотира обединенията между coworking пространства по целия свят и обединява усилията си около общи каузи като Coworking Wiki Project.

От 2013 г. до сега

Все повече емблематични за историята на coworking-a места отварят врати. Coshare, WeWork, Impact Hub и много други. Даже се създава т.нар. COHIP – първата здравна застраховка, която се предлага на членовете на coworking пространство.

До края на 2017 г. се  очаква броят на coworking пространствата да е близо 14 000. Удобствата, които местата предлагат, гъвкавостта в модела за споделена работна среда и добрите условия за творчество са основоположни за нарастване на интереса към coworking-a.

През 2016 г. създадохме co-mad co-working & co-living space с цел да разработим модела и в България. Вярваме, че развиваме идеите за успешно съжителстване и работа чрез създаване на отлична атмосфера, предлагане на съвременни технологии и осигуряване на всички удобства за всеки, който предпочете да работи сред природата.

Включете се в нашата общност – оставете контактите си и ще се свържем с вас с повече информация!

 

Share