Взаимодействията между колегите като бизнес констелации

Взаимодействията между колегите като бизнес констелации
by

Взаимоотношенията между служителите са основата, върху която се изгражда бизнес културата на цялата организация. Затова те са и толкова важни за успеха на компанията и удовлетвореността на всеки един човек, работещ в нея. Съвременен метод разглежда организационните връзки като бизнес констелации или сравнява взаимодействията между колеги със… съзвездия.

„Констелация” произлиза от латинската дума „cum” (към, принадлежащ на) и „stella” (звезда). Тоест значението й се свързва с диспозицията на небесните тела в слънчевите системи и зависимостта им едно от друго. Първоначално се прокарва идеята за разглеждане на семейните връзки като констелации, което води до масово разпространяване в световен мащаб на т.нар. фамилни терапии.

/ Приятелите ни от XploraBG /

Констелациите са приложими не само в семейството, но и в различни типове взаимовръзки, като тези в бизнес организациите. Успешното „прочитане“ на бизнес констелации може да разкрие причините за нарушен баланс при взаимоотношенията на служителите в дадена компания. Методът е предпочитан, защото посредством очертаване на връзките се изгражда органограма, която разкрива проблемите на организацията. По този начин лесно се намира и решение на различни казуси.

При наличие на опитен терапевт, който да улови динамиките в компанията, се постигат нужните резултати като се елиминират пречките пред бизнеса. За да се прозре в бизнес констелациите, е необходимо обхващане на динамиките, които всеки служител привнася при взаимодействието си с останалите. Във фокуса е всеки индивид като част от екипа. Веднъж установени, бизнес констелациите дават отговор на редица въпроси като:

  • Кои служители си взаимодействат пълноценно и при кои връзките трябва да бъдат трансформирани?
  • Как може да се подобри екипният дух и връзките между отделите?
  • Съществуват ли неправомерни взаимоотношения на работното място?
  • Наложителна ли е реорганизация на звена?
  • Може ли да се подобри връзката между клиент-продукт?
  • Нуждае ли се от преразглеждане цялостната организационна структура?

Методът с разглеждането на компанията като сбор от бизнес констелации не само идентифицира проблемните области и дава варианти за решаването им. Терапията се отразява изключително ползотворно на служителите, защото снема напрежението и помага на колегите да погледнат на взаимодействията си от друга перспектива. А за това е нужно взаимодействие извън стандартната офис обстановка на фирмата.

Важно е терапиите с бизнес констелации да се провеждат на спокойно място, далече от забързания ритъм на големия град. Co-mad е изключително подходящо co-living пространство сред природата, което можете да наемете само и единствено за вашия екип. Мястото е идеално не само за практикуването на съвременния метод с бизнес констелации, но и за сплотяване на екипа посредством други похвати като workation, тиймбилдинг и интензивни работни сесии.

Разберете повече на тел.: +359 999 009 006 или се свържете с нас чрез имейл – info@co-mad.com

[huge_it_forms id=“9″]

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *