Coliving-ът: водеща бизнес идея за 2017 г.

Coliving-ът: водеща бизнес идея за 2017 г.

Coliving-ът е продължение на coworking-а. Разберете защо все повече coworking пространства по света се ориентират и към coliving-a.

След бума на т.нар. coworking икономика все повече пространства предлагат и възможност за coliving. Това e т.нар. “нов начин на споделено живеене сред милениуимите”. Coliving-ът им дава възможност да пребивават и работят в общо пространство, което функционира като хотел – осигурява се почистване, безплатен Интернет, офис мебели и консумативи, а понякога и допълнителни удобства като фитнес, кино, спа, библиотека и т.н.

Coliving пространствата позволяват на хората, които могат да работят дистанционно, да живеят на различни места, защото поддържат условия, чрез които служителите могат ефективно да изпълняват задълженията си.

За първи път такова място е отворено в Ню Йорк през 2015 г. от компанията Common, за да даде нова перспектива относно начина, по който младите зрели хора живеят в града. Coliving-ът предлага не само възможност за наем на споделен офис, (както е при coworking-a) но и на място за преспиване и живеене. Common разполага с пет coliving пространства из цяла Америка като в тях са инвестирани над 25 млн. долара.

През последната година американските фирми, опериращи в сферата на недвижимите имоти, масово са се ориентирали към coliving модела. Той от своя страна привлича много стартъпи, които наемат общите пространства.

Coliving бизнес? Защо не!

Кризата за намиране на жилища в големите градове се задълбочава. Като алтернатива се явяват именно coliving пространствата, които дават възможност на млади професионалисти да работят и живеят пълноценно. Така няма нужда да изплащат високи суми за наем и да се занимават с хазяйни.

Според проучвания в Англия цените на имотите са нараснали с 7.7% през изминалата година и продължават да растат. Ето защо се очаква и още по-голям „глад“ за coliving пространства.

Coliving-ът засилва усещането за общност и стимулира обмяната на опит.

Миналата година в Лондон компанията The Collective официално откри „най-голямото в света coliving пространство“. Изпълнителният директор на фирмата Young Gun Reza Merchant заяви, че мястото отговаря на променящите се нужди на служителите и разпространява ценности отвъд материалните придобивки. Интересите на младите професионалисти вече са свързани с идеята за споделяне и колаборация, които coliving-ът интегрира.

Водещи агенции за недвижими имоти отговарят на растящото търсене на споделени места за живеене. Така например американската компания WeWork се преориентира от coworking към coliving пространства.

Също така вече се вдигат и цените на споделените места за живеене. Таксата на месец за някои от стаите в The Collective надвишава £ 1 000. В нея се включва използване на фитнес, библиотека, игрова зала, почистване и комунални такси.

Международната coliving компания Roam предлага стаи в Англия на цени, които започват от £ 680 на седмица.

Възможностите на бизнеса с coliving пространства

Стартирането на coliving бизнес изисква голяма инвестиция за покупка на пространството. Но има и случаи, в които не е необходимо да купувате място. Някои компании в бизнеса, например Common, наемат от агенции за недвижими имоти сградата, в които развиват своето coliving пространство.

Можете да разгледате наръчник за развиване на наети площи тук. Винаги разчитайте на няколко основни фактора преди да изберете място за coliving – разположение, потенциални посетители и изгодна цена. Ориентирайте се към градове и местности, където все още няма много coliving пространства. Можете и да се обедините с бизнес, който до момента е давал възможност само за coworking.

Опция, която можете да включите в услугите си е и т.нар. „pay as you stay” или да имате раздвижени схеми за заплащане на престоя в пространството.

Развитие на бизнес модела

James Scott от The Collective споделя, че в бъдеще всеки ще е “бездомен“. Преди установяването в собствено жилище бележеше прехода от тийнеиджърство към зряла възраст. Сега тази промяна е обусловена от промяна в ценностите и убежденията – пораснали сме, когато откриваме себе си, когато разбираме какво обичаме и в какво вярваме.

С нарастване на възможностите за дистанционна работа, нуждите от установяване на конкретно място намаляват. Или търсенето на coliving пространства продължава да расте.

Прочетете оригиналната статия тук.

Co-mad е coliving и coworking пространство, което е добър пример за модела в България. Ако планирате развитие в сферата на бизнеса, ще се радваме да се срещнем и да обменим опит и идеи. Пресечните точки в разбиранията ни могат да се окажат и основа за изграждане на партньорски отношения.

Co-mad Coworking & Coliving
info@co-mad.com
tel.: +359 999 009 006

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *