Coliving – следващата стъпка при coworking пространствата

Coliving – следващата стъпка при coworking пространствата

Coworking-ът и coliving-ът са две страни на една монета. Това е така, не само защото започват с „co“. Понятията изразяват сходни идеи – coworking и coliving са явления, които са наследили ценности, свързани с общността, взаимодействието и прозрачността в отношенията. И двата модела целят преосмисляне на начина, по който обменяме опит и идеи в ежедневието, независимо дали става въпрос за професионални или лични взаимоотношения. Вдъхновен от традиционните споделени пространства за живеене и завишеното търсене на места на достъпна цена, подходящи за млади професионалисти, coliving моделът е във възход. Навсякъде по света се появяват все повече подобни пространства, най-вече в гъсто населените градове.

И докато хората в миналото винаги са живели заедно, coliving-ът в днешно време се трансформира в явление, което отговаря на съвременните нужди. Те от своя страна са се сформирали като надграждане на модела coworking и по този начин двете явления се развиват успоредно.

Включването на coliving услуга помага за промотирането на coworking пространствата

Моделът coworking е познат отдавна. Привличайки вниманието на различни корпорации и традиционни компании, coworking-ът преживява нов подем, който се дължи на иновативните възможности на пространствата да увеличават приходите си. От друга страна съществуват и coliving места, които не искат да са с корпоративна насоченост, не включват coworking услуга, и въпреки това са ефективни и печелят.

И докато някои coworking места успяват да предоставят все повече удобства на обитателите си, то други не се развиват или са на загуба. Включването на опция за съвместно живеене в пространството помага за популяризирането на мястото и поддържа идеята за общността. По този начин се увеличават приходите и се откриват различни възможности за организиране на разнообразни събития, наемане на повече хора, подобряване на базата и т.н.

Увеличаване на разпознаваемостта на място

Coworking местата са вдъхновявали професионалисти да променят начина, по който взаимодействат. Подобна е и мисията на coliving-a, който помага на новото поколение експерти и експериментатори да преоткрият начина, по който работят и живеят. Coliving-ът предлага нещо повече от подслон и спалня. Хората, които търсят споделени места за живеене се стремят към разширяване на кръгозора и връзките си.

Повечето coliving места по света осигуряват професионално оборудване и атмосфера, в която членовете работят ползотворно. Обикновено обитателите са дигитални номади, които познават начините за coworking и които знаят, че подобни места съчетават благоприятна за работа среда с място за живеене. Както coworking, така и coliving местата имат общи пространства, в които обитателите се срещат, взаимодействат и се хранят заедно. Както coworking-ът стимулира фирмената култура да е ориентирана към човека, така и coliving пространствата увеличават усещането за общност, трансформирайки начина, по който съжителстваме.

Засилване на идеята за местна общност

Фрийлансърите по света се увеличават, все повече компании предлагат дистанционна работа. Така се създават и нов тип служители – т.нар. дигитални номади. Coworking пространствата по света, особено тези, разположени в туристически центрове, печелят именно заради увеличаването на броя на работещите дистанционно. Докато повечето coworking места разчитат на местни посетители, то тези, намиращи се в популярни туристически дестинации знаят, че coliving услугата ще им донесе още повече приходи. Те предлагат на номадите всичко, което им е необходимо за работа и живеене далеч от вкъщи, без да се налага да наемат хотел.

Някои места, като например Hotel Schani Wien осигурява coworking пространство, което се намира в самия център на Виена. Така дигиталните номади могат да взаимодействат професионално с местните членове на coworking-а.

Въпреки, че изграждането на готино място за живеене към coworking пространството не е единствена гаранция за успех, то със сигурност това ще допринесе за спечелване на доверието на клиентите, увеличаване на разпознаваемостта на мястото и оптимизиране на начините за обмен на идеи сред посетителите му.

Оригиналната статия можете да прочетете в блога на Coliving.com тук. В co-mad не само обединяваме coworking с coliving пространство. Ние даваме възможност за работа сред природата като алтернатива на забързаното ежедневие в шумния град. За повече информация се обадете на +359 999 009 006.

Co-mad Coworking & Coliving
info@co-mad.com
tel.: +359 999 009 006

Share