Какво научих, докато изграждах дистанционен екип за моя тех стартъп

Какво научих, докато изграждах дистанционен екип за моя тех стартъп

Разказва Richard Murray – основател и управител на Tutify, австралийска стартъп компания. Тя представлява онлайн платформа за учители, която помага на родители да намерят подходящ преподавател за децата им. Richard споделя как е успял да направи така, че всеки един член на екипа му да се чувства точно „на място“ в Tutify и всички да се сработят отлично. Благодарим на Emerline за възможността да споделим неговата история.

Сформирането на екип за стартъп е изключително предизвикателство. Но ако си единственият основател и мениджър, задачата става наистина сложна. Особено, когато трябва да управляваш международен екип от фрийлансъри, сред които програмисти, дизайнери и търговци“, споделя основателят на Tutify.

Управление на екип от чуждестранни фрийлансъри

Richard сам финансира компанията си. Още в самото начало решава да наеме фрийлансъри, които да му помогнат да създаде качествен продукт.

Преди да основе Tutify, Richard е бил 6 години рекламист и анализатор на база данни в енергийния сектор. Напуска бизнеса и си намира работа като преподавател по английски език и математика. Тогава открива необходимостта от услуги, каквито предлага Tutify.

Предизвикателството на дистанционния екип

Richard Murray: „Като бивш преподавател напълно разбирам нуждите на потенциалните клиенти на платформата, както и плюсовете и недостатъците на сектора. Не исках да разработя приложение сам, но и не можех да си позволя да наема местни програмисти, тъй като са много скъпи. Много бързо осъзнах колко е трудно да управляваш, дори и малък, екип от разстояние.
В отбора ни имаше 4 програмиста. Днес те са трима и работят между 10 и 30 часа седмично. Имах двама местни служители, които бяха на пълен работен ден, но сега основно работя с фрийлансъри. Единствено търговецът е на пълен работен ден. Всички останали работят дистанционно: програмисти, асистенти, дизайнери, рисърчъри.
Дизайнерът ми е в Босна. Повечето програмисти са индийци, а един е от Македония. Рисърчърът живее в Абу Даби. Асистентите ми са от Пакистан и Филипините.

В търсене на най-добрите

Имах няколко провала при назначаване на фрийлансъри. Понякога човек печели доверието ви в началото, представяйки отлични умения и резултати. В последствие обаче може да се окаже, че взаимодействието с такъв служител е трудно заради разликата в часовите диапазони и липсата на личен контакт и физическо присъствие.

Освен тези аспекти при работата с фрийлансъри за моя стартъп, трябва да се отбележат и следните зависимости:

  • Колкото по-малко часове са ангажирани фрийлансърите в проекта, толкова по-слабо те са заинтересовани от него. Ето защо е трудно да бъдат мотивирани. Предизвикателството е голямо, особено когато тази работа не е основният им източник на средства, а допълнителен доход. Тогава те изобщо не са стимулирани да работят.
  • От голямо значение е дали фрийлансърът има ежедневна работа. Ако работи по цял ден и отделя само 3 часа в следобедите за страничен проект, то най-вероятно, докато се занимава с тази дейност, той няма да иска да взаимодейства, ще е изморен и разсеян.

Изкуството да си пъдар

Непредвидимост

По-голямата част от фрийлансърите от стартъп екипа ми работят за още няколко малки проекта едновременно. Това означава, че за тях моят проект може да не е водещ. Те винаги си държат „отворени вратички“ и за други дейности.

Тоест много трудно се планира процеса на работа в бъдеще. Сложно е да се предвиди дали винаги можете да разчитате на фрийлансърите, дали по всяко време ще се отдадат на вашия проект. Това води до неточно прогнозиране на доставки, разходи и срокове.

Липса на мотивация

Друг проблем е самодоволството от добре свършената работа. Ако в началото служителят се е справял много добре с малка задача и сте го назначили, понякога той счита, че това негово усилие е достатъчно. Затова в последствие става несериозен и мързелив.

Завишаване на работните часове

Някои програмисти отчитат завишени часове, за да вземат повече пари. Аз използвам системата Upwork, която има скрийншот, за да засече дали фрийлансърът се е занимавал за отчетеното време със съответната задача.

Предпочитам да не я използвам и да демонстрирам доверие към служителите, но е трудно да се определи точно времето, което са отделили. Това е сложно дори и за тях самите.

Успешно управление на екип от разстояние

Въпреки пречките в началото на моя стартъп, успях да направя екипа си отговорен, мотивиран и надежден. И опитът ми показа, че са ефективни няколко правила, които спазвам:

Тествайте човека преди да го наемете

За програмисти можете да използвате технически тестове от HackerRank. Най-добрият начин да ги изпробвате е да им възложите дребни задачи срещу скромно заплащане – например: разширение към Chrome или изработване на елементарно приложение. Ако успеят и покажат всички необходими умения за работа в дистанционен екип като ефективна комуникация, внимание към детайла, инициативност, даване на идеи и т.н., те ще бъдат и добри служители.

На мен ми е достатъчен около месец, за да разбера дали ще наема някой за постоянно. Внимателно оценявам работата на програмистите. Ако станат самодоволни, трябва ясно да определите очакванията си към тях и да следите задачите им.

Бъдете широко скроени и приятелски настроени

За да мотивирате служителите си, трябва да разберете от какво се интересуват. Намерете общо хоби, което може да обсъждате. Например, ако фрийлансърите са от Индия, можете да говорите с тях за крикет.

Предразположете ги към работата и не ги напрягайте

Научете се да уважавате времето на служителите си. Случвало се е, след като съм пробвал да ги накарам да работят цял уикенд, фрийлансърите да правят по-малко часове през седмицата. Ако прекалено често работят събота и неделя, служителите остават разочаровани. Съветвам в тези случаи да бъдат възнаграждавани с почивка.

Преминете от писмена форма на комуникация към видео разговори

Предпочитам видео разговорите, защото вярвам, че са важни за изграждане на добри взаимоотношения. Ако само си пишете, губите личното отношение. В крайна сметка продуктивността на служителя се увеличава, когато замените чата с видео разговор.

Позволете им да бъдат въвлечени в проекта

За да се чувстват ангажирани с проекта, служителите трябва да му отдават достатъчно часове от работното си време. Изложете очакванията си относно включването им в задачата – кога и какво точно трябва да направят, докъде стига приноса им и къде е мястото им в проекта.

Колкото повече им разкривате цялостната картина, толкова повече те ще се чувстват ангажирани. Едновременно с това трябва да управлявате добре процесите, да планирате предварително, да заложите очакван резултат, да имате изградена схема на действие и изисквания. Тези активности гарантират успех.

Нека сами да определят кога да работят

Ако живеете в Австралия, ще се убедите, че не е лесно да комуникирате успешно с чужденци. Все пак, по-лесно е да се сработите с хора от Европа или Индия, ако държите схемата на работа да продължи да е гъвкава.

Важно е програмистите да работят в нормално време, а можете да обсъждате проекти и до късно вечер. След такива разговори, на сутринта, обикновено фрийлансърите са свежи, заинтересовани и мотивирани за работа. Аз съм този, който е направил допълнително усилие, за да даде разяснения късно вечер.

Моите родители са от Англия и живеят там и често си говорим. Затова и съм свикнал да се обаждам по нощите. ОК съм с това. Просто трябва да се спазва определена рутина.

Накарайте фрийлансърите да се чувстват част от екип с обща цел

Със сигурност начинът на работа с хора от дистанция се е променил. Сигурен съм, че можете да получите страхотни резултати за парите, които инвестирате в човешки ресурси, ако сте добър мениджър. Изграждане на екип от служители с различни култури и ценности е трудна, но не невъзможна задача.

Още един съвет от co-mad: Когато управлявате екип от разстояние, е полезно да правите периодични общи срещи на служителите в co-working и co-living пространство. Това спомага за сплотяването на екипа и поддържа мотивацията на служителите. Попитайте за специалните ни предложения за стартъп компании на тел.:  +359 999 009 006 или на email: info@co-mad.com.

 

Share