Работна среда и еволюция: 5 тенденции при co-working пространствата | Част 2

Работна среда и еволюция: 5 тенденции при co-working пространствата | Част 2

След като разкрихме две от най-разпространените тенденции в co-working пространствата, се съсредоточаваме в още три. Те са свързани с разширяване на таргета на тези места и търсенето на алтернативи спрямо традиционния офис и 8-часовия работен ден, 5 дни в седмицата.

3. Co-working пространствата са удобни, както за корпорации, така и за стартъпи

Обикновено идеята за co-working пространство се обвърза с асоциации за иновативност, промяна на гледната точка и реализиране на стартъпи. Това не означава, че подобни места не са изключително подходящи и за големи компании.

Все повече HR специалисти оценяват благоприятния ефект от промяната в ежедневната обстановка на служителите. Това води до тенденции на периодично провеждане на работни срещи извън корпорацията. Екипите се обособяват в co-working и co-living пространства, за да могат да стигнат до нови работещи идеи. Освен това те се сработват по-добре, „извадени“ от рутината на традиционния офис.

Друга разпространена практика, която често наблюдаваме и в co-mad, е наемане на co-working и co-living място за обмяна на опит с бизнес партньори и специалисти от други сфери. Обогатяване на методиките на работа и взаимодействие на служителите помежду си и с други специалисти води до изключителни резултати.

4. Разположение извън големия град

Масова тенденция, освен co-working местата да предлагат опция и за co-living, е и изнасянето на тези пространства извън града. Близката връзка до големия град, но в същото време преместване на работния процес сред природата, помагат на служителите да се съсредоточат. Освен да се фокусират изцяло върху работата си, co-working-ът и co-living-ът ги стимулира да извършват задълженията си по-бързо и да имат възможност да се отдадат на успокояващи разходки в местността.

Co-mad се намира на час път с кола от столицата, но е сред спокойствието на Рила планина, далеч от забързания ритъм на шумния и замърсен град. Допълнително може да бъде осигурена и здравословна храна, което означава че е осигурено пълно „потъване“ в спокойствието на природата.

5. Специализиране на мястото спрямо обитателите му и обратно

С широкото разпространение на co-working и co-living места, дори и в България, всяко едно от тях се специализира към определена таргет група. Процесът е двупосочен – от една страна самото място привлича предимно определен вид потребители, а от друга – спрямо препоръки от посещаващите го, се оформя и имидж на пространството.

Така в Авсралия и САЩ са се обособили co-working места само за жени. В Англия има отделни пространства за дигитални номади и такива, които са насочени за големи групи от различни бизнес организации.

В co-mad приемаме групи от 5 до 21 души, но всеки може самостоятелно да посети някое от нашите събития.

Повече подробности относно възможностите, които предоставя co-mad, можете да откриете тук.

Co-mad Coworking & Coliving
info@co-mad.com
tel.: +359 999 009 006

Share