Работна среда и еволюция: 5 тенденции при co-working пространствата | Част 1

Работна среда и еволюция: 5 тенденции при co-working пространствата | Част 1

През последните години co-working и co-living пространствата стават все по-предпочитани като работна среда и начин на живот. Само в Лондон има повече от 1 000 co-working места, което нарежда британската столица начело в сектора. Макар и с по-бавни темпове бизнес моделът, подходящ за стартъпи и дигитални специалисти, се налага и в България.

С нарастването на интереса към co-working пространствата, конкуриращите се места предлагат много разнообразни и идейни решения. Открояват се няколко основни тенденции и възможности в бизнес модела, които ще представим в материал от две части.

  1. Масово разпространение на начина за съчетаване на работа с ваканция – workation

При workation-a не става въпрос единствено за работа извън традиционния офис. Креативните служители вече не могат да бъдат задържани с 8-часов работен ден, 5 дни в седмицата. Пълното разделение между работа и личен живот претърпява трайна промяна. Наблюдава се сливане на ваканцията със служебните задължение (т.нар. workation). Каква по-подходяща работна среда за подобни цели от новите, модерно оборудвани co-working пространства?

Все повече компании организират на служителите си workation работни почивки. Мениджърите се убеждават в ползотворните резултати при смяната на обстановката и успешното изпълняване на задачи по време на ваканцията.

Например в co-mad предлагаме модерно офис оборудване, което е на разположение 24 часа на ден. Едновременно с това близо до локацията – китната природа на с. Железница, има множество атракциони и културни и природни забележителности. Благодарение на дигиталните технологии, природата вече може да е работна среда.

  1. Co-working пространството вече не е достатъчно. Трябва да има възможност и за co-living.

След като границата между работа, забавление и почивка се размива, след като вече съществуват множество co-working места, те трябва да предлагат и допълнителни екстри. Концепцията да споделяш пространство не само за работа, но и за живеене събира все повече привърженици. Чрез възможността хора със сходни интереси не само да работят, но и да живеят в общо пространство, се постига още по-добър баланс между свободно време и работа.

Co-working и co-living вариантът е особено подходящ за сработващи се екипи, за фирмени брейнсторминги и хакатони. Работещо решение е и за стартъпи, които искат да развият идеите си, както и за дигитални номади. Моделът задоволява и потребностите на милениумите, които предпочитат да имат повече свобода и сами да определят работния си график.

Следва продължение, от което ще разберете за останалите масови тенденции при co-working пространствата.

Co-mad Coworking & Coliving
info@co-mad.com
tel.: +359 999 009 006

Share