3 умения, които вече не са само за ИТ специалисти

3 умения, които вече не са само за ИТ специалисти

Вече не само ИТ специалисти разработват приложения

Едно време дадени технически умения бяха присъщи единствено на ИТ специалисти или на малолетни компютърни гении, работещи от вкъщи. Но с настъпването на дигиталните технологии във всяка една сфера въпросните специфични технически умения вече не са толкова специализирани и недостъпни.

За да може бизнесът ви да е успешен, трябва да адаптирате хората, процесите и устройствата, с които работите, към дигиталните изисквания на средата. Или казано по друг начин, трябва да знаете как да използвате технологията за целите на организацията ви. Все още обаче няма достатъчно хора, чиито знания и компетенции да отговарят и на настоящите техническите изисквания.

Например, според проучване близо 60% от HR специалистите, които наемат мениджъри, заявяват, че обикновено кандидатите нямат техническите умения, които са необходими за позицията. Почти 50% пък твърдят, че съществува същият дефицит на дигитални умения и при работниците.

Според друго изследване 39% от наетите в САЩ са с професии, изискващи задължително средно образование, а не бакалавърска степен. Днес 8 от 10 от въпросните професии изискват дигитални способности и тези длъжности са средно с 18% по-добре платени от останалите.

Тоест всеки, завършил дори само средно образование, може да се реализира на добре платени позиции стига да има необходимите технически умения. Ето и най-търсените от тях:

  1. Разработване на приложения

Спомняте ли си за преуспелите деца, развивали приложения пред настолните компютри вкъщи? Вече всеки може да създаде приложение в полза на бизнеса си благодарение на общодостъпни софтуери в Интернет. За да може да сте конкурентно способни през 2017 г., трябва да разберете какво означава да сте „градски разработчик“ или казано по-точно на английски – „citizen developer„. Според Gartner’s IT Glossary, терминът означава работник, който създава нови бизнес приложения, използвайки методи, които биха били санкционирани от корпоративните ИТ специалисти. Ако потребителите разбират основните принципи за разработване и постигат резултати, на тях не им е необходимо да знаят език за програмиране.

Компаниите търсят “citizen developers”, защото повечето ИТ отдели са затрупани с работа по развиване на приложения. А дали, когато е отправено необходимото запитването към ИТ специалисти, това означава ли, че те наистина ще разберат от какво точно се нуждае компанията? Може би именно служителят с различни умения ще направи по по-лесен и по-бърз начин точно приложението, от което организацията се нуждае. В момента компаниите „са гладни“ за такъв тип служители повече от всякога.

  1. Анализиране на данни

Пазарът на труда е жаден и за специалисти анализатори на данни. В САЩ 65% от компаниите са увеличил броя на позициите, свързани с разглеждане и обобщаване на статистика. Изследвания се правят все повече и от HR специалистите, които оценяват служителите, състоянието на работната сила, резултатите от обучения, ефектите от прилагани методи за мотивация и т.н. Скорошно проучване установи, че 80% от организациите в САЩ имат отворени позиции за анализатори, а 78% от компаниите се оплакват от това, че не могат да запълнят тези бройки.

  1. Управление на процеси

Способността да се управляват процесите в компанията може да не звучи като техническо умение, но всъщност е. Специалистите в тази сфера трябва да умеят да се справят с всеки проблем пред организационното развитие, а много от търсените решения са именно в сферата на технологиите и начините те да бъдат управлявани. В днешно време вече навлиза и употребата на специални софтуери за навигиране на тези процеси, което автоматично ги обвързва с мениджърите на проекти, но и с анализаторите и ИТ специалистите.

Замисляли ли сте се как да усвоите бързо и лесно някое от изброените умения? А защо не и трите? Ние предлагаме приятна алтернатива на допълнително обучение в тези сфери. Заповядайте в co-mad, co-working и co-living пространството, което събира професионалисти от различни бизнеси. Тук ще можете да се запознаете с ИТ специалисти, анализатори, маркетолози и т.н., с които да обмените опит, но и от които да придобиете нови компетенции.

За повече информация относно co-mad, свържете се с нас на тел.: +359 999 009 006 или на email: info@co-mad.com.

Co-mad Coworking & Coliving
info@co-mad.com
tel.: +359 999 009 006

 

Share