Защо coliving пространство?

Защо coliving пространство?
by

На въпроса подробно отговаря Тодор Васев – Marketing Manager Co-mad.

Преди да започнем нека обясня, какво е Co-mad. Co-mad е coworking и coliving пространство, разположено сред природата. Намира се на 100 км. от София – в с. Железница, до река Струма.

Откакто стартирахме, хората ни задават все един и същ въпрос: Защо coliving пространство? Защо не хотел или къща за гости? В продължение на 5 месеца, екипът на Co-mad се опитва да разясни идеята си. Но въпросът все още e на дневен ред.

Както споменаваме в статията си „Преходът от coworking към coliving“, coliving-ът се заражда в САЩ, а вече от него може да се възползва и българският бизнес. Но по нашите географски ширини все още не е наложена тенденция към този начин на работа. Co-mad доказва, че съществува не само интересна алтернатива на стандартния офис, а дори и на познатите coworking пространства, пръснати из цялата страна.

Защо coliving пространство?

Именно във въпроса се крие и отговорът – пространство. Това е една от основните разлики спрямо наложения стереотип за офис, coworking пространство и дори за хотел. Задавам няколко насочващи въпроса: Защо да работим в претъпкан, шумен и затворен офис? Защо трябва да делим едно бюро с колеги? Защо трябва да ходим в мола в обедната почивка? Защо трябва да висим в задръстване? Нима в 21 век няма начин всички тези въпроси да имат едно решение? Естествено, че има. Ние не откриваме топлата вода. Нито създаваме „нещо“ с извънземен характер. А какво точно е решението, ще попитате. Отговорът на всички въпроси е едно кратичко: coliving.

Какво е coliving пространство?

Ето и какво се крие под думата „coliving”:

  • 24 ч. достъп до работна среда или до така нареченото coworking пространство. Да, днес всяко coliving пространство има и работно такова. Защото работният процес понякога отнема повече време от 8 ч.;
  • Пространство – свободата да решаваш къде да работиш, спиш или да правиш, каквото си искаш (да, тук няма ограничения – само свобода);
  • Храниш се, когато решиш с храната, която искаш на мястото, което ти искаш;
  • Имаш конферентен разговор? Няма проблем – провеждаш го сам в стаята си, излегнал се удобно на леглото си или край реката на барбарон;
  • Обичаш природата и ти липсва или искаш да я облагородиш? Чудесно, засади „приятел“ – цвете в градината или дръвче на поляната. Тук можеш да работиш на чист въздух, докато слушаш реката и листата на дърветата;
  • Обичаш да опитваш нови неща? Може да пояздиш кон, да се впуснеш в луда надпревара на картинг пистата или да опиташ рафтинг предизвикателство.

Каква е разликата между coliving пространство и хотел?

Тук си само ти и екипът ти. Ако не ти се работи с колегите, участвай в събитие и се запознай с различни хора с всестранни интереси, които са дошли да работят. Да, тук няма туристи – само работохолици и хора, жадни за спокойствие. За разлика от хотела, в Co-mad липсват страничните разсейващи фактори: любопитни деца или хора, които не искаш и да познаваш…

Не ти харесва нещо? Няма проблем – променяме го. Не ти харесва столът, на който седиш – взимаш барбарон. Не ти се слуша Риана – сменяме музиката. Искаш тишина – излизаш на терасата, където само вятърът и тихото шумолене на реката ще са ти колеги. Чудиш се в обедната почивка, какво да правиш – тук не е като в града, няма го молът, няма го трафикът, няма забързани и намусени хора. Само планина, зеленина, гора и ти. Разходи се. Повикай. Потичай. Имаш нужда от мишка или друга периферия за работата си – винаги има налично оборудване за нуждите ти, даже предварително може да заявиш от какво би имал нужда за спокойна работа (например допълнителен монитор или принтер). Не ти достига Интернет – винаги има наличен още един рутер или мобилна Интернет връзка, която да ползваш само ти. О, да и е забранена употребата на алкохол в офис частта.

Какво може да правиш тук?

С една дума – всичко! Каквото поискаш, стига да ти се прави, да не пречи на работата ти и на другите.

Изниква и още един въпрос – За какво може да ползваш coliving пространството?

Решението е изцяло твое и на екипа ти. Работете 24/7 и завършете проектите си по-рано. Направете семинар с видео връзка. Направете си брейнсторминг или мислете извън „кутията“. Ако имате нужда от помощ, човек от нашия екип е винаги на линия да помага. Искате да опознаете и да сплотите екипа си – ние ще ви помогнем да организираме игри и въпроси, в които да разберете повече дори за самите вас. Ако искате направете си наргиле вечер или състезание на PlayStation, или караоке. А защо не и да потанцувате? На разположение е 25 000 Вата озвучителна система. „Ами съседите?“ Кои съседи? Реката и планината?

Сега мисля, че можете сами да отговорите на въпросът „Защо coliving пространство?“.

Още ли се чудите защо да изберете coliving пространство или искате да научите повече? Пишете ни на info@co-mad.com или ни звъннете на +359 999 009 006. Ние ще ви разкажем още за възможностите или по-скоро за липсата на ограничения сред природата на България.

 

Искрено ваш,

Тодор Васев

/Marketing Manager/
GSM: +359 896 67 89 89
гр. София, ул. Галичица 37, вх.Б, офис.2
Share