Workation – Какво е работна ваканция и как да организираме своята

Workation – Какво е работна ваканция и как да организираме своята
by

Не само практикуващите свободни професии могат да си позволят да пътуват и да се забавляват, докато работят дистанционно. Все повече компании изпращат служителите си на  workation. Думата е съчетание между work и vacation и изразява комбинирането на работа с ваканция. Служителите се включват в т.нар. работни ваканции и съчетават полезното с приятното. Това обикновено не се отразява на дните им за отпуска и се заплаща допълнително от работодателя.

Защо да предприемем workation?

Ето и какви са основните предимства на работната ваканция:

  • Подходящ вариант за работохолици и мениджъри

Workation не означава изцяло отдаване на забавление и отдих. При него работохолиците ще продължават да се чувстват полезни, но в същото време ще сменят обстановката и ще освежат съзнанието си. Мениджъри, които искат да не са напълно откъснати от процесите в организацията си и да упражняват контролни функции, също се възползват от предимствата на работните ваканции.

  • Спомага за изграждане на доверие 

workation

Поставени в условия на дистанционна работа по време на почивка, служителите трябва да разчитат в по-голяма степен на колегите си. Така се спомага за изглаждане на отношенията, споделяне на отговорностите и сплотяване на екипа.

  • Ситуацията е вдъхновяваща за работещи идеи

workation

Различната обстановка, възможността за излети сред природата и забавления спомагат за разглеждането на задачите от друга перспектива. Различните емоции провокират и раждането на идеи, които намират успешно приложение в изпълнението на служебните задължения.

workation

При workation със семейството се съчетава не само почивката, но и отношенията с близките. Противоречието между заетостта в работата и липсата на отделяне на повече време за семейството изчезва. Имате повече време за близките си, а те се чувстват по-съпричастни към служебните ви задължения.

Как да планираме своя workation?

workation

Извлечете максимално полза от работната си ваканция, следвайки тези лесни правила:

  • Планирайте извънработните си занимания спрямо служебните си такива
  • Използвайте точно определено време само и единствено за работа
  • В началото на своя workation работете повече, за да имате няколко пълни дни, в които можете да се отдадете само на отдих и забавления

workation

Workation практиката е масово разпространена на Запад, но в България още не съществуват много подходящи места за работни ваканции. Едно от незаменимите изключенията е Co-mad. Разположени сме сред красивата природа на Рила и съчетаваме всички необходими условия за релакс и ползотворна работа. Планирайте своя workation при нас и опознайте предимствата на работните ваканции в страната.

Co-mad Coworking & Coliving
info@co-mad.com
tel.: +359 999 009 006

Share