ИТ секторът в България се развива устойчиво и през 2017

ИТ секторът в България се развива устойчиво и през 2017
by

Основното предизвикателство пред дигиталните компании е привличането и задържането на кадри

За поредна година ИТ секторът в България отбелязва устойчив напредък, а в страната се работи върху все повече и все по-разнообразни проекти в областта на информационните технологии. Според статистиката това е и най-бързо развиващият се сегмент в българската икономика. Трудът на високо квалифициран ИТ специалист генерира между 15 и 20 хиляди Евро годишно, което е между два и три пъти повече от средната производителност на труда в страната.

Тенденциите ще се запазят и след 2017 г., което означава, че дигиталните компании ще продължават да се нуждаят от подготвени кадри, които все още са дефицит в сектора. Най-голямото предизвикателство пред организациите остава привличането и задържането на специалисти, а високото заплащане на труда им вече не е от решаващо значение.

Статистиката

ИТ секторът

Последните проучвания на Евростат сочат, че в страната заетите в Информационните технологии са около 70 000 души, което е приблизително 2,3% от общата трудова заетост в България. За сравнение в другите страни на Европейския съюз, средният показател е около 3,5%. Увеличението на броя на заетите в ИТ сектора в страната пък за последните 5 години е с 15 000 души – през 2011 г. работещите в сферата са били около 55 000.

Профил на българския ИТ специалист

ИТ секторът

Според данните за страната средностатистическият ИТ специалист е под 35-годишна възраст, образован е и разполага с много добри доходи спрямо стандарта в България. Средното заплащане на експертите е едно от най-високите на пазара на труда у нас – варира от 700-800 Евро за млад специалист до 1 500 – 2 000 Евро за средна мениджърска позиция в сектора.

Продължава усилено търсене на експерти в ИТ секторът

ИТ секторът

Тези тенденции на засилен интерес към професионална кариера в ИТ областта ще ескалират и през 2017 г., тъй като дигиталните компании у нас се разрастват, стремят се към привличане на големи чуждестранни инвестиции и се оплакват от липса на експерти. Освен, че университетите не подготвят бъдещите кадри, друг проблем е съсредоточаването на бизнеса предимно в София и Пловдив*. (по данни на edit.bg)

Как дигиталните компании могат да привличат специалисти

ИТ секторът

Не само в България, но и в чужбина програмистите са търсени кадри и работодателите предприемат различни похвати за привличането и задържането им. През последните години дори в страната факторът висока заплата не е решаващ за наемането на качествен кадър. Основните условия на работа, които са примамливи за ИТ специалистите са свързани с други аспекти от професионалното развитие като: възможността да се обучават, добрия имидж на компанията, гъвкавото работно време и разнообразната работна среда.

Промяната в заобикалящата среда и възможността за работа от различни точки в страната като офисите сред природата, се оказват ключови фактори, благодарение на които професионалистите не губят интерес към проектите и стават по-продуктивни. Разнообразяване спрямо ежедневната работна среда доказано води до повишаване на мотивацията, креативността и интереса към работата.

Често обаче дигитални фирми от ИТ секторът не разчитат на иновативните похвати за привличане на кадри и допускат различни грешки, които могат да доведат не само до лош имидж на фирмата сред ИТ професионалистите, но и до неоправдани разходи.

Ако търсите да назначите експерти в сферата на ИТ, просто се допитайте до тях самите – от какво се нуждаят и какви са основните приоритети, които търсят на работното място, за да можете да отговорите на изискванията им.

Co-mad Coworking & Coliving
info@co-mad.com
tel.: +359 999 009 006

Share